Hajóipari trendek

A növekvő kereslet és a folyamatos technológiai újítások a hajóipari trendek komoly változását indították el az egész világon.

A kedvtelési célú hajózás egy évtizeddel ezelőtt még egy szűk réteg luxuskiváltsága volt. Mára azonban már egyre többen ismerkednek meg a hajózással, egyre népszerűbb és megfizethetőbb kikapcsolódási/pihenési lehetőség világszerte.

Az erősödő kereslet mellett a gyártási kapacitások növelése, a költséghatékony és képzett munkaerő – amely a minőségi hajók gyártásához nélkülözhetetlen – szintén jó alapot biztosít a következő évek felívelésének.

A növekvő kereslet „mellékhatása” a szállítási idők hosszabbodása. Míg néhány évvel ezelőtt a legnagyobb hajógyártók 3 hónapra szállítottak, jelenleg ez inkább 1 sőt 2 év is lehet. Mindeközben szinte minden hajógyártó folyamatosan növeli kapacitásait, a világ egyik legnagyobb hajógyártója, a francia Beneteau például 500 ember felvételét tervezi a következő években.

A Beneteau egyik legnépszerűbb vitorlás modellje az Oceanis 46.1

Komfort

Jónéhány gyártó elkezdte az egyre népszerűbb katamaránok kedvelt tulajdonságait átvinni az egytestű hajókba. Erre jó példa a Beneteau Sense modellje, ahol a két szintet csak 3 lépcső választja el, illetve a Hanse Moody, ahol már egy szinten van a cockpit és a szalon. A katamaránok további előnye, hogy egyáltalán nem billegnek, ami nagyban javítja a komfortérzetet. A túra katamaránok magasabb méretosztályban indulnak, 38 láb a belépő szint ezen már 8-10 fő is elfér, akiknek a vízen töltött idő jelenti az élményt, a hajó irányítása nagyrészüket nem is érdekli.

Az élettér növelésére irányuló törekvés minden hajótípusnál megfigyelhető, de persze fontos, hogy ezzel párhuzamosan a menetteljesítmény ne csökkenjen. Egyes gyártók új hajótestet terveztek. A Beneteau például szélesítette hajóinak vízvonal feletti részét, így nagy és kényelmes tereket nyertek. Egyre fontosabbak a kényelmi funkciók és a szórakozást kiszolgáló eszközök, például a terasz, konyha és még a hűtőszekrény mérete is nagymértékben megnőtt, egyre több komfortfokozó- és multimédiás eszköz kerül a hajókra.

Jellemző tendencia, hogy a túrahajókon már csak 1-2 ember van, aki ért a vitorlázáshoz, a többiek vendégként vannak a fedélzeten, nem vesznek részt a vitorlás kezelésében. Tehát a vitorlások esetében fontos törekvés, hogy a hajón a vendégek a lehető legkényelmesebben érezzék magukat, ezért a legújabb modelleken a vitorlázáshoz kapcsolódó szerelvényeket, csörlőket, köteleket, kötélfogó tartozékokat az utastérből eltűntették és a kormány közelébe helyezték. Az új modellek most már teljesen a cockpitből és a flybridgből kezelhetőek.

By | 2019-04-02T10:59:14+00:00 április 2nd, 2019|Uncategorized|0 Comments